Steki wołowe – rodzaje mięsa

Kwiecień 14, 2021

Tak wiele rodzajów steków wołowych – tak mało czasu, żeby spróbować wszystkich! Niektóre są delikatne i bogate w bajeczną marmurkowatość, podczas gdy inne są chude i wymagają odrobiny marynaty, aby uzyskać soczystą i rozpływającą się w ustach formę. Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie steku i jaki jego rodzaj wybrać w zależności od preferowanej metody przyrządzenia?

Wołowina na steki.

Łatwo jest kupić odpowiednie mięso, gdy wiesz, czego szukać. Jedyne, co musisz zrobić, to zrozumieć kilka prostych, szerokich pojęć na temat tego, co sprawia, że kawałek mięsa jest twardy lub delikatny. Zrozumienie i rozpoznanie cech, które składają się na kawałek mięsa, umożliwi Ci jego wybór mięsa na każdą okazję. Relatywnie słabe, nisko aktywne mięśnie tworzą delikatne steki, podczas gdy silniejsze, częściej aktywowane w czasie poruszania się mięśnie są lepiej nadają się do wolnego gotowania i duszenia.

Bez względu na to, jaki rodzaj steku kupujesz, pamiętaj o tych wytycznych:

  • Mięso powinno mieć dobry kolor i wyglądać na soczyste, ale nie wilgotne.
  • Wszelkie krawędzie cięcia powinny być równe, a nie poszarpane.
  • Przy zakupie mięsa pakowanego należy unikać mięsa z płynem na dnie tacki.
  • Mięso powinno być twarde i zimne w dotyku.

Najbardziej delikatny stek: Stek wołowy z polędwicy jest najlepszym wyborem, jeśli Twoim celem jest delikatność.

Najlepsze kawałki mięsa na specjalne okazje: Chociaż drogie, filet Mignon, T-bone i ribeye to jedne z najbogatszych kulinarnych doznań, jakie można kupić za pieniądze.

Najlepsze kawałki steku wołowego do grillowania: Stek z łaty, Skirt i Tri-Tip są doskonałym sposobem na udanego grilla. Warto wcześniej zamarynować te kawałki, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Stek z polędwicy jest również dobrym wyborem, choć może łatwo wyschnąć.

Wszystkie rodzaje mięsa wołowego na steki znajdziesz w sklepie internetowym Meatologia

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *